Archiwa kategorii: Olej z orzechów włoskich

Właściwości olejów z orzechów

olej z orzechów włoskich

Coraz więcej osób docenia prozdrowotne właściwości olejów

Warto jednak wiedzieć, że każdy tłuszcz ma inne właściwości i przeznaczenie. Ostatnio często używany w kuchni oraz kosmetyce jest olej z orzechów włoskich. Najczęściej produkt ten powstaje z tłoczenia na zimno, co oznacza, że zachowuje niemal wszystkie składniki odżywcze. Olej ma kolor jasnożółty, czasem o zabarwieniu zielonkawym. Niestety w Polsce nie jest zbyt popularny, stąd jego wysoka cena. Zupełnie inna sytuacja występuje krajach śródziemnomorskich, gdzie oleje z orzechów włoskich są łatwo dostępne i mają stosunkowo niskie ceny.

Unikaj wysokiej temperatury

Produkt ma szerokie zastosowanie, jednak należy unikać jego ogrzewania, ponieważ nie jest wytrzymały na wysokie temperatury. Zawiera kwas linolenowy, linolowy, oleinowy oraz nasycone kwasy tłuszczowe, jest bogaty także w witaminy A, B i E. Olej z orzechów włoskich często stosowany jest kuchni z powodu swojego specyficznego orzechowego smaku i aromatu. Zazwyczaj używa się go do sałatek, ponieważ smażony staje się gorzki. Produkt jest cenny nie tylko w kuchni, ale również w kosmetyce.

Polecany jest szczególnie do cery tłustej i mieszanej

Oleje z orzechów włoskich mają lecznicze właściwości, ponieważ są bardzo bogate w kwasy omega-3 i omega-6. Polecane są osobom, które potrzebują wsparcia pracy mózgu, na przykład przy obniżonej koncentracji lub kłopotami z pamięcią. Wysoka zawartość witaminy E wpływa korzystnie na skórę i opóźnia jej starzenie.

Więcej informacji o właściwościach oleju uzyskasz tutaj – https://pl.wikipedia.org/wiki/Olej_z_orzecha_włoskiego