Archiwa kategorii: Olej z pestek dyni

Nieznane walory dyni – olej z pestek dyni

olej z dyni

Co możemy zrobić z dynią?

Odkąd ze Stanów Zjednoczonych przywędrowała do nas moda na obchodzenie Halloween, dynia kojarzy nam się głównie z makabrycznie uśmiechniętą głową, w której niepokojąco błyskają płomienie świec.

Olej z pestek dyni

Dość często zapomina się, że to pomarańczowe warzywo, oprócz pełnienia roli dekoracyjnej, posiada również niezaprzeczalne walory smakowe i lecznicze. W ostatnich latach dość dużą popularność zdobył olej z pestek dyni.

olej z dyni

Zdrowotne właściwości oleju

Jest on polecany przede wszystkim w walce z rożnego rodzaju pasożytami układu pokarmowego oraz w schorzeniach układu moczowego i w leczeniu prostaty oraz różnego rodzaju alergii. Istnieje przekonanie, że regularnie spożywany olej w czystej postaci pomaga zapobiegać miażdżycy oraz stanom lekowym i depresyjnym.

Leczenie miażdżycy

Wszystko to dzieje się za sprawą nasyconych kwasów tłuszczowych, które stanowią niemal 80% oleju. Medycyna ludowa i niekonwencjonalna już dawno odkryła lecznicze właściwości tego niepozornego oleju.

olej z dyni

Nowoczesna kosmetyka dopiero się na to otwiera

Choć nie od dziś wiadomo, że olej z pestek dyni ma zbawienny wpływ na kondycję włosów oraz na skórę, próżno szukać w sklepach i drogeria kremów lub szamponów z tym cennym dodatkiem. A przecież nic tak nie nawilża wysuszonych rąk jak krem z dodatkiem dyniowego olejku.

Jak przechowywać olej?

Z racji charakterystycznego dyniowego smaku i zapachu olej znalazł również szerokie zastosowanie w kuchni. Warto jednak zwrócić uwagę na jego właściwe przechowywanie oleju – najlepiej w ciemnym i suchym pomieszczeniu, w temperaturze nie wyższej niż pokojowa. Dzięki sporej zawartości przeciwutleniaczy, głównie w postaci witaminy E, olej może być przechowywany nawet do 3 miesięcy po otwarciu.