Gruzińska kuchnia zyskuje sobie coraz więcej zwolenników niemalże na całym świecie. Nic w tym dziwnego, bowiem jej flagowe potrawy pozwalają na kulinarną podróż wprost do serca kraju, znanego z niezwykłej gościnności i prawdziwej pasji do przyrządzania wyjątkowych posiłków. W czym tkwi źródło ich popularności? Sprawdzamy, z czego słynie gruzińska kuchnia i podpowiadamy, dlaczego nie możesz przejść obok niej zupełnie obojętnie!
Co buduje smak gruzińskich potraw?
Tradycje kuchni gruzińskiej kształtowały się już od stuleci. Można w nich spotkać wpływy wielu kultur, które na przestrzeni wieków przenikały się na tym terenie. Przez obszar dzisiejszej Gruzji przebiegał bowiem niegdyś Jedwabny Szlak, którym wędrowali kupcy z różnych stron świata, niosąc ze sobą nie tylko towary, ale także i sekrety przyrządzania potraw i ich doprawiania orientalnymi przyprawami. Dziś dania kuchni gruzińskiej serwują najlepsze lokale na całym świecie. Jednym z nich jest gruzińska restauracja Samarqand Restauracja Uzbecka, Gruzińska & Grill we Wrocławiu znajdująca się na ulicy Stawowej 23, z której ofertą zapoznasz się na stronie Samarqand – można skontaktować się z nimi dzwoniąc pod numer 603183949. Kuchnia gruzińska jest pełna kolorów, smaków i aromatów, które pozostaną z Tobą jeszcze na długo po odłożeniu sztućców i zakończeniu posiłku.
W czym tkwi sekret gruzińskich przypraw?
Przyprawy i zioła to jeden z największych skarbów gruzińskiej kuchni. Na ich fundamencie powstają wyjątkowe potrawy, które zachwycają swoim aromatem jeszcze na długo przed tym, zanim trafią na talerze. W tym kontekście warto podkreślić, że Gruzini sięgają przede wszystkim po świeże zioła, ale także ich suszone odpowiedniki, łącząc je fantazyjnie w unikalne kompozycje. Mowa tutaj przede wszystkim o:
- kolendrze – dodającej świeżości,
- czosnku niedźwiedzim – łagodnym i delikatnym, choć niezwykle charakterystycznym,
- estragonie o anyżowym smaku, dodającym wyrafinowania daniom mięsnym,
- szafranie – z subtelnym aromatem korzennym.
Potrawy z tej części świata pachną także bazylią i majerankiem. Takie zioła traktowane są tutaj nie jako dodatek, a jako ważny składnik potraw, budujący ich niepowtarzalny smak.

Tradycyjne gruzińskie dania – które z nich musisz poznać?
Mówiąc o tym, z czego słynie kuchnia gruzińska, nie sposób zapomnieć o jej flagowych daniach, które zyskały sobie już tak wielu zwolenników. Na ich liście nie może zabraknąć przede wszystkim:
- chinkali – sakiewek, wypełnionych przyprawionym mięsem i aromatycznym bulionem,
- chaczapuri – placka wypełnionego serem, występującego w różnych wersjach, w zależności od regionu,
- kharcho – zupy z wołowiny i ryżu, wzbogaconej smakiem czosnku, szafranu i orzechów,
- saczivi – kurczaka w gęstym sosie orzechowym.
Wszystkie wymienione potrawy stanowią prawdziwą kwintesencję gruzińskiej kuchni, łącząc w harmonijną całość tradycyjne receptury, przekazywane z pokolenia na pokolenie, z nowoczesnymi smakami i prawdziwą pasją do gotowania.
A co z napojami?
Kuchnia gruzińska słynie nie tylko z niezwykle aromatycznych dań i przypraw, wydobywających głębię smaku z każdego składnika, ale także z napojów, uświetniających spotkania przy stole. Jednym z tych, po które sięga się tutaj najczęściej, będzie z pewnością wino, obecne w tradycji i kulturze regionu już od wieków. To właśnie winem wznosi się toasty, mające dla Gruzinów szczególne znaczenie. Chcąc poznać smak gruzińskich trunków, warto spróbować także:
- koniaku, określanego często jako chacha, w którym zawartość alkoholu może wynosić nawet 70%,
- mniej znanego likieru Medzidakhe o intensywnym ziołowym smaku.
Dzieci i osoby stroniące od alkoholu mogą z kolei zaczerpnąć nieco orzeźwienia dzięki gruzińskiej lemoniadzie lub też rozkoszować się smakiem napoju tarhun, przypominającego swoim smakiem klasyczny estragon.
Z czego jeszcze słynie gruzińska kuchnia?
Wiesz już, że gruzińska kuchnia zaskakuje pełnią smaków i aromatów. Tworzą je naturalne składniki, duża ilość przypraw, a także dodatki w postaci owoców i warzyw. W daniach z tej części świata spotkasz więc często fasolę, bakłażany, figi, granaty i melony. Szczególną pozycję mają tutaj jednak orzechy włoskie – wykorzystywane zarówno przy gotowaniu potraw, jak i do aromatycznych, wyraźnych w smaku sosów. Na gruzińskim stole nie zabraknie także serów, zwłaszcza tych, wykonywanych samodzielnie. Zasiadając do niego, skosztujesz więc z pewnością nie tylko serów krowich, ale również i owczych czy kozich, zaspokajając przy ich udziale pierwszy głód, który z pewnością zniknie wraz z pojawieniem się kolejnych – pełnych barw, smaków i aromatów potraw.