Chociaż niewiele osób o tym wie, jagody inków to coś, co powinno zostać włączone na stałe do jadłospisu. Choć ten owoc wydaje się czymś egzotycznym (w końcu pochodzi z daleka) to obecnie uprawia się go niemal wszędzie.
Kto nie ma możliwości zasiania miechunki jadalnej (bo tak najczęściej nazywa się roślinę dającą żółte jagody) powinien zwrócić uwagę, by kupić ten produkt ze sprawdzonego źródła.
Właściwości Jagód Inków
Złote jagody inków ekologicznie wyhodowane mają bowiem wiele cennych właściwości. Przede wszystkim wpływają korzystnie na układ odpornościowy organizmu, dlatego warto je jeść tuż przed nastaniem sezonu grypowego. Te jagody posiadają tę właściwość, ponieważ zawierają wiele cennych witamin.
Jagody Inków a Witaminy
Istotna w tym przypadku jest zwłaszcza witamina C, której najlepszym źródłem są zawsze produkty naturalne. Nie sposób również przeoczyć innych cennych składników, jakie zawiera miechunka – zawartość takich minerałów jak potas czy żelazo pozwala na utrzymanie dobrej formy i samopoczucia.
Jagody Inków dla Diabetyków
Jagody inków są również polecane w przypadku cukrzycy – pomagają obniżyć poziom cukru we krwi, co jest działaniem bardzo korzystnym nie tylko podczas choroby, ale także w przypadku działań profilaktycznych. Dlatego tego typu zdrowa żywność jest godna polecenia nie tylko w sezonie zachorowań.