Makarony w Polsce (semolina z pszenicy durum)

Mimo że Polacy nie są tak wielkimi miłośnikami pasty jak na przykład Włosi, to jednak każdego roku wzrasta u nas spożycie makaronów. Kupujemy coraz więcej różnorodnych makaronów. Przerzucamy się powoli na przykład na makaron wykonany z użyciem pszenicy durum. Wzrasta bowiem świadomość odnośnie tego, czym jest maka z pszenicy durum oraz rośnie wiedza na temat najróżniejszych rodzajów makaronów.

semolinę z pszenicy durum

Makarony z semoliny

Polacy rocznie spożywają nie więcej niż 5 kilogramów makaronu. Jeśli chodzi o Włochów, ilość ta jest pięć razy większa. Zwiększającą popularnością cieszy się na przykład makaron z semoliny. Semolina z pszenicy durum jest wykupowana chętniej z polskich hurtowni przez polskich restauratorów. Wszystko dzięki temu, że polscy restauratorzy coraz chętniej przekonują się, że bardziej opłaca się gotowanie z typowo włoskich produktów, aby móc prowadzić prawdziwie włoską kuchnię.

Zalety mąki z pszenicy durum

Zwiększającą się popularnością cieszy się też pszenica durum, dzięki której można podtrzymywać niską wagę ciała i która generalnie bardzo pomaga się odchudzać, a w dodatku jest niezwykle zdrowa. Mąka z pszenicy durum jest zdecydowanie mniej kaloryczna niż ta, której się używa, aby zrobić tak zwany makaron jajeczny, dlatego dobrze jest stosować kluseczki z mąki durum choćby do naszego polskiego tradycyjnego rosołu uwielbianego przez naszych rodaków.

 

Dodaj komentarz